Sockgarn i vardande

Only Swedish today about preparing Rya wool for making sock yarn

Just nu är kvällsjobbet att sticka sockar. Sockar på vanligt sätt med strumpstickor och sockar  stickade från tån med magic loop. Garnet jag använt är handspunnen shetlandsull spunnet med kort drag. Stickor nr 2,5 ca 30 maskor /10 cm.
Nu är det att spinna sockgarn som gäller.Utgångspunkten är ryaull från en ungbagge. Avsikten med att använda ryaull är att kunna utnyttja helullen till foten där det krävs slitstyrka och enbart bottenullen till skaftet för att minimera kli-faktorn.
Jag skall alltså spinna

  1. garn av helull (både täckhår och bottenull tillsammans)
  2. garn av enbart bottenull

Jag började med att väga upp ullen och dela den i två ungefär lika stora delar. Varje del vägde ca 130 g.

Del ett kardades och lades åt sidan.

Av del två separerades täckhåren från bottenullen. Det gör man enklast genom att fatta tag om ullspetsen och dra klippändan genom en inte alltför tät karda. Täckhåren läggs för sig för senare användning och bottenullen kardas.
Av del två blev det 90 g kardad ull och 40 g täckhår d v s ullen innehöll 30% täckhår och 70% bottenull. Rekommendationen är att ryaullen skall ha en fördelning på 40/60 men eftersom jag avlat för att få mer bottenull är jag nöjd.

Ryaull förberedd för sockgarnsspånad

Täckhåren monterade jag i mina egentillverkade ullkammar och kammade igenom för att dra till topsband. Resterna från kamningen kardades slutligen och rullades samman från kardans kortända. Den kammade ullen kan användas för att spinna möbelgarn,brodergarn eller liknande och skall inte användas till sockgarn.

Med ullen separerad och de olika ullkvaliteterna kardade är det färdigt att spinna.