Det gården ger

När man bor på en gård, om än en liten sådan, finns det sysslor som då och då måste utföras även om man helst skulle slippa. En sådan är den årliga slakten. Har man djur som är mer än boskap, mer som våra vänner och arbetskamrater, kommer det en dag då man måste skiljas från några av dem. Det är ju så att även om man skulle vilja kan man inte ha kvar alla djur som föds på gården. Bland annat ställer det till en hel del bekymmer när man måste hålla tackor och baggar separerade från varandra under en stor del av året, den del när hormonerna svallar i framför allt de unga bagglammen.  Ett sätt att lösa problemet är att låta överskottet av produktionen bli en del av vår överlevnad, dvs att genom slakt  fylla våra frysboxar med mat.

Den mat vi äter vet vi hur den är producerad. Vi vet vad våra djur får att äta, vi vet att de inte utsatts för gifter i onödan genom att hålla våra marker öppna och låta djuren beta marker där grödan fått växa utan tillskott av konstgödsel, endast den gödsel som djuren själva är upphov till får gräset att växa. Vi vet att djuren har det gott hos oss under sin livstid och att de inte behöver stressas när det sista ögonblicket i deras liv inträder eftersom vi slaktar på gården.

Att ta vara på välhängt kött av fin kvalitet och få fylla frysboxarna med färdigpaketerat kött redo för tillagning till mat som väl kan mäta sig med de fina restaurangernas kvalitetsvaror, ger en sorts tillfredsställelse som inte är många förunnat.

Under några dagar har boxarna toppats upp med kött för sommarens grillning, för vinterpromenadernas snabbmat och för långkok där alla naturliga smaker får komma till sin rätt. Det tar tid att ta hand om allt men ger mycket njutning tillbaka.

Lammburgare
Grillskivor

 

Lammkotletter

Till vår hjälp med beredningen har vi skarpa knivar som hanteras av husbon’n, malningen av kött sköter vår kvarn av storköksformat och förpackningen sker med hjälp av en fantastisk vacuummaskin som klarar det mesta, från förpackning av kött till förpackning också av den ull som säljs i vår webbutik.

Vacuummaskin

Maskinen som får göra tjänst vid förpackningen klarar upp till fyrtio cm breda påsar/slang. Bra när man förpackar rökta fårfioler som kräver mycket utrymme för att kunna förvaras på ett bra sätt. En fördel med att förpacka livsmedel på detta sätt är dessutom att tiden som köttet kan förvaras i frysboxen förlängs påtagligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 − sex =