Tillbaka till ursprunget

En titt på en köp och säljsite resulterade i en resa till Småland och den stad där jag en gång startade mitt liv på jorden, Värnamo. Anledningen till resan var en knyppeldyna som komplement till den som redan bor hos oss. Den nya dynan har bredare rulle vilket passar bra. Det innebär också att jag kan fortsätta med den spets som finns på gamla dynan och börja på en hättespets på den nya. Bra va’?

Dynan är i mycket gott skick med en påbörjad spets som man naturligtvis får göra färdigt.

Knyppeldyna

Vi gjorde också en avstickare till Nydala, ett par mil från Värnamo, för ett besök i klosterkyrkan och den rekonstruerade klosterträdgården. Munkarna som planerade sin återkomst till klostret kom och vände om och idag är det föreningen Nydala klosterträdgård som sköter om trädgårdsdelen. Kyrkan ingår i idag i västra Smålands kyrkor.

Koret
Kormatta
En del av klosterträdgården

Även här blev det tillfälle att titta på mitt specialintresse, textil, i form av den vackra kormattan. Designer och väverska är än så länge okända för mig men jag skall försöka hitta både skaparen och utföraren. En trevlig dag tillsammans med KM som är en dröm att ha med på äventyr som detta.

Notering 12/8 2018.  Mattans skapare var Inga-Mi Varneus Rydgren som arbetade för Jönköpings läns hemslöjd.