Konstruktionsarbete

Precis som titeln säger pågår det konstruktionsarbete eller kanske man idag skulle säga rekonstruktionsarbete.
Den kardmaskin som blev något omändrad för cirka en vecka sedan provändrades återigen. Nej det var inte en ändring tillbaka till ursprunget utan en förändring av monteringen av den motor som kardmaskinen var försedd med om som troligtvis inte fungerat över huvud taget.
Veven plockades bort och och ersattes med ett drivhjul som turligt nog ingick i husbon’ns omfattande ”reservdelslager”.
Likaså monterades ett drivhjul på motorn som också fick en temporär placering på en platta, allt för att motorn skulle kunna placeras på bästa tänkbara läge för att kunna provköra maskinen.
Husbon’ns lager innehöll också en kilrem och även om den var i längsta laget gick det att, med hjälp av denna, provköra maskinen med motor.
Och Heureka, maskinen gick lika säkert och med uträknad utväxling som vår befintliga. Motorn är ännu så länge inte provad under längre tid men maskinen är heller inte tänkt att gå kontinuerligt utan vara en hjälp vid utprovning av färgblandningar eller kardning av ull för provspinning.
Återstår att skaffa en kortare kilrem och montera motorn på lämpligt ställe för att maskinen skall bli så hanterbar som möjligt.

Kardmaskin under omkonstruktion
Kardmaskin under omkonstruktion

Så blev också en dag med regn och åska (fast bara i liten skala) till en dag med konstruktivt arbete och samarbete mellan mig och husbon’n. Vi brukar oftast kunna resonera oss fram till en konstruktion som kan accepteras av båda parter, eller om man skall var helt ärlig – av mig, och vårt samarbete har hittills lett till många nyttiga prylar att använda under arbetet med ull.

För den som tagit del av vårt arbete på det mer praktiska sättet, det vill säga gynnat oss och handlat av oss, kan jag med glädje meddela att vår senaste ullkam begåvats med en kamstation. Den finns också nu upplagd i butiken  på hemsidan och i webbutiken. Det finns inte ännu ett informations/handhavandeblad att ladda ned som pdf-fil, som det gör för våra andra kammar, men det kommer så småningom.