Avslut och nystart

Dagarna har blivit mörkare, framför allt märks detta efter övergången till vintertid. Första höststormen har passerat utan större missöden och för en vecka sedan var det Alla Helgons dag med gravsmyckning och också en amerikanisering av helgen med utklädda barn, pumpor och ”Bus eller godis”.
Jag skall inte lägga mina personliga värderingar på hur man tagit över det som skulle vara en möjlighet att tänka tillbaka och hedra sina rötter och istället gjort detta till  en helg i kommersialismens tecken.
Vi försöker hålla på traditionen att smycka gravarna med granris, kransar och ljus även om vi får ta till flera helger för att våra anhörigas gravar finns på olika orter.
En tradition har blivit att tillverka kransar till gravarna. ursprunget till detta är att jag (och KM) inte gillar att allt ser likadant ut och inte heller att kransar och dekorationer smyckas med plastblommor.
Vi tillverkar därför varje år ett antal halmstommar och klär sedan dessa med granris, grenar från trädgården och kottar och bär från skogen.
I år var det inte speciellt kallt när kransarna skulle tillverkas och dessutom kunde jag stå under tak och utföra arbetet.
Så här kan det se ut under tillverkningen:

julkrans kranssamling
dorrkrans
lavendel

Efter tillverkningen ligger kransarna på rad.

KM fick också plats på bilden.

Förutom kransar till gravarna blev det också en krans till entrédörren och kvar att göra är en juldekoration som skall sättas upp på infarten och möta eventuella gäster.

Hösten är också förberedelse för nästkommande år. Att klippa skott av lavendeln och föröka till fler buskar är något som jag gjort vid några tillfällen tidigare. I samband med dräneringsarbete runt vårt hus har lavendelplantorna fått ta stryk och de var i stort behov av förnyelse.
Lavendel är lätt att föröka. Det är i princip bara att klippa av toppskott och sätta ned dessa i ett såbrätt med jord, ställa på skyddat ställe och glömma av till fram emot våren. (Man får se till dem då och då).Planteringen sköter jag i växthuset där det är OK att hantera både jord och vatten.
Mina plantor placerar jag på västhusets baksida där de står skyddade för solen och starka vindar.

Lavendelplantor  – Lavender

Nu när året går mot sitt slut och det blivit mörkare och arbetet utomhus inte kräver vår uppmärksamhet på samma sätt som tidigare under året, finns det återigen tid och möjlighet till tillverkning.
Tiden för att kunna hinna med vår tillverkning av bland annat ullkammar, som vi nu tillverkar i fem olika varianter, turkiska sländor och övriga redskap för ull som ingår i vårt sortiment, har under sommaren varit något begränsad. Detta har haft till följd att när vi har lagt ut våra produkter i webbutiken har de sålt slut på nolltid och det har verkat som vi inte gör något för att fylla upp lagret igen.
Tvärtom har KM arbetat både utomhus och i verksta´n vilket ibland blivit en aning ansträngt. Med mörkare tider och huset försäkrat för att klara vinterväder ser vi fram emot att återigen, utan dröjsmål kunna leverera det kunderna beställer.
Vi vill också kunna erbjuda möjlighet att betala med de idag allt mer vanliga betalsätten. Idag kan man därför, utöver kortbetalning, internetbank mm, betala med Swish både vid beställning i webbutiken och vid besök hos oss.