En liten en svår att motstå

När vi är fullt upptagna med arbete, nu inför ett evenemang som skall gå av stapeln om ca en månad, blir till slut tillvaron något begränsad. Det enda vi ser är arbetsrum, verkstad, ateljé, matbord och säng. I ett desperat försök att byta miljö för en liten stund, gjorde vi en kortare utflykt i vårt närområde. Det börjar bli dags att tänka på nästa års livsmedelsproduktion och med förhoppningen att få tag i vitlök att sätta, åkte vi till en plantskola.  De hade ingen vitlök så långt ögat kunde nå. Vi var för tidigt ute, något som sällan händer. Vi brukar oftast vara för sent ute. Nu får vi vänta några veckor innan vi kan skrida till verket och plantera  vitlök inför nästa års skörd.

Som tur var hade vi nära till en öppen second handbutik. Vi hittade några nya pizzatallrikar istället för de som på ett underligt vis har decimerats till att nu vara bara två. Visserligen räcker det till oss, husbon’n och mig, men det kan vara bra att ha några fler. Förutom tallrikarna fann vi en valkbräda i trä och   –   en spinnrock. Ja, jag har många spinnrockar. – nej, de är inte för många. Det finns alltid plats för en till. Denna nya spinnrock är liten, nästan hälften så stor som en vanlig ”snedrock”, en traditionell variant. Vid en närmare titt på spinnrockens undersida, och med hjälp av Google translate, kunde vi konstatera att den tillverkats på ett hantverkskooperativ i östra Polen. Hur den hamnat hos oss i Sverige, förtäljer inte historien och vem hantverkaren är som gjorde spinnrocken vet vi inte heller eftersom namnet var handskrivet och inte gick att tyda.

Naturligtvis måste man provspinna den lilla. Efter tvätt, smörjning och lite justering var det så dags. En liten del av Polwartull fick bli arbetsmaterial vid den allra första testen av vad den lilla kan åstadkomma med mig vid rodret. En liten test men så här långt är den godkänd. Trots sitt lilla format är det ingen seg rackare. Spinnvingen är smal och har många krokar på varje sida vilket tyder på att spinnrocken varit avsedd för att spinna lin. Mitt test med ull med fina fibrer bör bli ett tunt garn av spetstyp vilket kräver mycket snodd. Klarar spinnrocken detta utan att man behöver trampa extremt mycket?

Resultatet är positivt. Garnet blir tunt, får lagom snodd (med mitt mått mätt) och jag ser fram emot att få spinna spolen full.

Hur ser då denna nya lilla ut? Se själv. Här kommer några bilder.

Min nya polska väninna och en valkbräda
Lillan i ensamt majestät
Första provet
Garnprov