Naturligt helande

Livet är inte alltid enkelt. Sår uppträder både i själen och mer synligt också som skador i vårt yttersta skyddslager, huden. En skadad själ kräver ibland mer professionell hjälp, skador i huden kan vi oftast åtgärda med diverse hjälpmedel mer eller mindre effektiva.  Idag kan vi gå till närmaste livsmedelsbutik eller i mer avancerade fall till apoteket för att inhandla diverse salvor och medikamenter.

Förr gällde det att lita till sin egen eller närmaste läkekunniga persons förmåga. Naturen stod med utgångsmaterial, tillagningen av effektiva dekokter fick man stå för själv. Vi har nog många av oss plockat groblad, eller läkeblad som det kallades i min omgivning, för att lägga på skrubbsår, äggets hinna användes på brännskador, tussilago eller hästhov utgjorde en effektiv substans i hostmedicin, enbärsdricka verkade urindrivande och björkavkok stärkande.

Den mer avancerade gjorde salvplåster och hudsalva, tvål kokades i många hem liksom såpa för rengöring. Naturen stod också här för råvaror, familjen för traderad kunskap och träning fick man redan som liten även om uppgifterna från början var mindre avancerade.  I äldre tider var det naturligt att man tillverkade det man behövde och en del av de äldres kunskap har också slagit rot i efterkommande generationer även om den praktiska kunskapen inte lika lätt kunnat överföras.

Små fragment av berättelser kan ge intresse att utforska dold kunskap och genom att själv prova och göra misstag kan gammal kunskap bli till levande sådan och också resultera i ett eget husapotek. Sedan vi tog över mors föräldrahem för snart 30 år sedan har vi tillverkat vår egen tvål. Har man en gång provat att tvätta sig med ”äkta tvål”, gjord på naturliga råvaror, vill man inte använda köpetvål igen. Med handgjord tvål behövs inga fuktkrämer, den är naturligt återfuktande.

Sårskador läks på ett helt fantastiskt sätt med hjälp av kådsalva. Såren läker inifrån och salvan är dessutom smärtstillande och sårskorpan, om den bildas, är smidig och hindrar inte rörelser. Husbon’n, som har en tendens att tillfoga sig både skärsår och få stickor och metallflisor i händerna, är lyrisk över kådsalvans läkande effekt. Som tur är finns den alltid att tillgå både som salva i burk eller som ett stift med salva som är lätt att stoppa i fickan för att finnas till hands ifall oturen är framme.

Naturligt sårläkningsmedel, kådsalva.