Ett steg tillbaka

Efter den senste tidens varma väder, som fått oss att leva ett mer inaktivt liv dagtid, har temperaturen sjunkit och åter gjort det möjligt att  uppleva livet utanför hemmets väggar. Idag, efter att ha uträttat några ärenden, gjorde vi en avstickare till Torpa Stenhus, en byggnad vars första del är från 1470. Torpa Stenhus räknas som en av landets bäst bevarade medeltidsborgar. Vi, KM och jag, har besökt borgen tidigare i samband med skolresor man gjorde under låg-/mellanstadietiden. Sedan dess har borgen renoverats med bland annat nytt golv i Kungssalen. Kungssalens tak är bara det värt ett besök. Det är prytt med  målningar av gudar från den romerska mytologin.

Kungssalens tak

Att besöka huset som vuxen och intresserad av historiska byggnader och inredning ger en ny syn på de minnen som finns kvar från tidigare besök.

De tjocka väggarna syns tydligast i fönsternischerna. I Riddarsalen pryds dessa av målningar i blågrått.

 

Målningar i blågrått

På stenbänkarna i nischen låg lammskinn som säkert behövdes under medeltiden när den enda värmekällan bestod av öppna spisar. En närmare titt på skinnens baksida gjorde oss litet besvikna. På baksidan satt en lapp med texten ”Made in China”.   Textilnörden fick också sitt, kopior av vävda tapeter, en broderram som stod placerad i en av de öppna spisarna och en spinnrock, dock utan spinnvinge som fanns uppställd i det som tidigare användes som barnkammare.

Broderram
Gamla barnkammaren

Ytterligare ett vackert tak med målningar drog till sig mitt intresse liksom den vackra överdelen över dörrarna. Eller varför inte skaffa ett nytt matbord a’la medeltid. Ingen brist på inspiration efter dagens besök. Något kanske kommer att bli en del i något av våra framtida projekt.

Takmålning
Bord
Dörr överstycke

Innan vi lämnade byggnaden gick vi in i kapellet som troligtvis tidigare var det gamla köket.

Kapellet

På väggarna satt tavlor med verser på gammalsvenska.

Texten som är psalm 110 vers 33 säger ”Lär mig Herre finna rätt väg att jag må bevara den in till slutet”  (min tolkning ). Utsidan av borgen sett från vallgraven visar en pampig byggnad från 1400-talets slut, tillbyggd under 1500-talet och fortfarande möjlig att besöka. Tala om en fläkt av historiens vingslag.

Torpa Stenhus