Uppdateringar i parti och minut

Only in Swedish today

Den senaste tiden har inneburit en aldrig sinande ström av uppdateringar. Uppdateringar som inte tycks ha något slut och som till en början verkade genomförbara med bara lite besvär. Hur fel hade jag inte. Det har uppdaterats i en aldrig sinande ström för att anpassa hemsidor och webbutiker till något som kan accepteras av den webbserver som hanterar alla våra sidor.

Allting började med ett meddelande från serverleverantören om att om två månader uppdateras nuvarande server till en nyare, säkrare variant och alla program måste uppdateras för att kunna användas i den nya miljön. Så långt var det gott och väl om man inte tycker att en längre framförhållning varit på sin plats. Så kom nästa hinder på vägen till ett gott resultat. Den programvara som jag använde till två av våra sidor var nyligen uppdaterad men långt ifrån färdig att användas i den nya miljön. Utsläppt i det fria bara fem – sex månader innan, saknades vissa primära funktioner och de funktioner som fanns var inte provade i verklig miljö.

Nåväl, vi fick börja med de program som har uppdaterats kontinuerligt och som redan var anpassade för det nya livet. Uppdateringen av dessa, två till antalet, gick relativt smidigt även om arbetet tog ca två veckor innan det färdiga resultatet kunde beskådas. Sedan började eländet! Vår butikssida tillhörde de delar som inte kunde uppdateras eftersom programvaran inte var tillräckligt utvecklad. Alternativ fanns naturligtvis om man ville låta någon annan sköta allt mot en inte ringa kostnad. De alternativen passade inte mig som gillar att ha full kontroll över resultatet utan inblandning av andra aktörer. Alltså var det enda alternativet att byta programvara till en som kunde erbjuda dessa möjligheter utan att vara alltför enkelt uppbyggt. Nästan två månader senare och med många timmar av oavbrutet arbete har vi så kunnat föra över verksamheten till ny programvara, tyvärr en betydligt sämre variant sedd både ur arbetssynpunkt och ur kostnadssynpunkt. Denna programvara har en liten grunddel med enormt många påbyggnadsprogram, utvecklade av olika personer utan tanke på att de skall kunna passa ihop utan problem och dessutom till en inte ringa kostnad.

Under tiden som husfrun varit upptagen vid datorn, har husbon’n arbetat för att bygga upp sortimentet igen efter sommarens växthusrenovering och efterföljande odlingssäsong. Ett icke föraktligt antal ullkammar, både enkelradiga och dubbelradiga med kamstationer har funnit nya ägare, de flesta så snart de hamnat i webbutiken. Dessutom har det tillverkats härvträn, både dubbla och enkla samt turkiska sländor av minivarianten, både gröna, röda och sländor i lönn och äppleträ. Kunder har också kunnat använda vår nya butik trots att de flesta betalmoduler inte velat fungera som tänkt innan vi hittade varianter av både PayPal och Swish som klarar av programvaran. Vår förhoppning är att även Payson så småningom skall kunna fungera men än så länge har den motstått alla försök till samarbete.

När man är upptagen med arbete vid datorn som kräver både koncentration och noggrannhet är det avkopplande att arbeta med mer praktiska ting. Att spinna på understödd slända är en variant, att nålbinda en annan som gör att man kan slappna av och tänka på helt andra saker än trilskande programvaror. Nålbindning kräver en annan typ av koncentration. Det går inte fort men varje stygn bygger på en bit och ett tu tre har man ett par vantar eller sockor färdiga.

Nålbindning på gång

Eller varför inte koppla av med att baka bröd. Surdegsbröd är min favorit och ibland så blir det extra bra.

Surdegsbröd